2013. április 3., szerda

Koriander

Koriander (Coriandrum sativum)

Régóta ismert és használt, jellegzetes szabdalt levelű, kb. 30-60 cm magasra növő egyéves lágyszárú növény, lilás színű virágokkal. Egyes fajtáit levelükért, más változatait magjukért termesztik, továbbá olajat is készítenek belőle, melyet gyógyászati, kozmetikai és étkezési célokra hasznosítanak. Termése világosbarna, jellegzetes gömbölyű formájú, kívül bordázott, belül üreges.
Íze, illata, aromája nagyon jellegzetes, más fűszernövénnyel össze nem téveszthető.

Gondozása:
  • Fényigényes, ám a nagyon meleg környezetben és hirtelen megnyúlhat, és akaratunk ellenére elkezdhet magot hozni, ahelyett, hogy a növény továbbra is a leveleire koncentrálna.
  • Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talaj szükséges számára. Ha cserépben neveljük tovább, biztosítsunk számára nagy helyet, hogy gyökere tudjon fejlődni.
  • Ha sokáig szeretnénk zöldfűszerként használni, mindig a nagyobb leveleket csípjük vissza, és ne egyszerre vágjunk belőle csokorban, mert úgy a kisebb, még fejlődésben lévő leveleket is eltávolítjuk.
  • Akár szabadföldi kiültetésben, akár cserépben neveljük, élettartama kb. 1,5-2 hónap, ideális körülmények között.
Koriander 10,5-es cserépben

Eredete: a Földközi-tenger mediterrán vidékéről származik.

Felhasználása fűszerként: mind leveleit, mind magját használhatjuk indiai, ázsiai, dél-amerikai fogások elkészítésekor. Leveleit adhatjuk salátákhoz, sült húsokhoz, tojásos, halas ételekhez, szószokhoz frissen, magját pedig egészben vagy őrölve édességekhez, süteményekhez, likőrökhöz, különböző kenyérfélékhez.

Gyógyító hatása: levelei és magjai étvágyjavító hatással rendelkeznek, és segíthetnek emésztési problémák esetén. Levelei továbbá csökkenthetik a vér koleszterin szintjét. Illóolaja gombaölő, antibakteriális.

Egyéb elnevezései: beléndfű, koriandrom, cigánypetrezselyem, poloskapor.