2013. április 29., hétfő

Kertészeti "kis szótár" nyári időszakra vonatkozóan

Termelői piacokon történő árusításaink során gyakran beszélgetünk vevőinkkel, igyekszünk szinte minden alkalommal néhány jó tanácsot adni a megvásárolt virág- vagy fűszernövény palántához. Sok esetben azonban azt vesszük észre, hogy bizonyos alapfogalmak nem feltétlenül egyértelműek, ezért is szeretnénk most pár mondatban leírni, mit is jelentenek az átültetésre, öntözésre, elhelyezésre vonatkozó kifejezések.

1. ÁTÜLTETÉS

Első és minden alkalommal a legfontosabb teendő a vásárlást követően, amint azt már többször is leírtuk - nem véletlenül. Amikor megveszünk egy cserepes növényt, nagyjából mindegy, hogy milyen fajtát (és honnan), az a növénynek éppen csak az eladás közeli időpontjáig biztosít elegendő helyet a gyökérzete számára (magyarul túl kicsi lesz neki a cserép).

Ezért tehát vagy szabadföldbe vagy egy minimum háromszor nagyobb méretű cserépbe, balkonládába, kaspóba, stb. ültessük át a növényt, lehetőleg minél hamarabb (kb. a vásárlást követő egy héten belül).

2. MILYEN FÖLDBE?

Mi mindig azt szoktuk javasolni, hogy az általunk termesztett palántáknak elegendő egy közép árkategóriás általános virágföldet vásárolni, fűszernövények esetében is.

3. HOVÁ TEGYEM?

Mindig a növény igényeinek legoptimálisabb helyet keressünk, ha nem tudjuk pontosan, mit is szeret, bátran kérdezzünk!
  • NAPRA = nyári időszakban az a terület, amit egész nap, már a reggeli óráktól egészen délutánig folyamatosan ér napsütés. Szárazságtűrő virágok és a mediterrán jellegű fűszernövények kedvelt helye.
  • FÉLÁRNYÉKRA = reggeli napsütés éri egészen a déli órák legmelegebb időszakát megelőzően, onnantól kezdve közvetlen napfényt nem kap, illetve ide sorolható, ha csak dél után süti a Nap néhány órán keresztül a területet. A legtöbb virágpalánta és fűszernövény jól tűri ezt a fényviszonyt.
  • ÁRNYÉKRA = nagyon kevés napsütéses órát kap, kb. 2-3 óra délelőtt, a nap többi szakaszában nem éri közvetlen napfény. Viszonylag kevés virágpalánta kedveli kimondottan ezeket a helyeket, de azért akad választék ide is, pl. Pistike (Impatiens walleriana) vagy fukszia, illetve egyes levéldísznövények - fűszernövények termesztésére azonban nem alkalmas terület.

4. ÖNTÖZÉS

  • JÓ VÍZÁTERESZTŐ KÖZEG = amiben öntözést követően nem áll meg pangó víz, mely tönkreteheti a növény gyökérzetét. Rendkívül fontos tényező a növény hosszú életben maradása érdekében.
  • SZÁRAZSÁGTŰRŐ = nyári nagy melegben hetente kb. 2 alkalommal történő öntözés elegendő a növény számára. Ez persze egy irányadó tanács, minden esetben figyeljük az adott palántát, melyen ha a kiszáradás egyértelmű tüneteit észleljük, értelemszerűen többször öntözzük.
  • MÉRSÉKELT VÍZIGÉNY = vagy közepes vízigény, nyári melegben hetente kb. 3-4 alkalommal kell öntözni, de ugyanúgy, mint az előző esetben, természetesen ez is csak egy irányadó tanács.
  • ALULRÓL VAGY FELÜLRŐL? - Tulajdonképpen ennek a kérdésnek akkora jelentősége nincs a növény számára, mint azt a vásárlók nagy többsége feltételezi. Mi egyébként jobbnak tartjuk a fölülről való öntözést, mert ezzel megelőzhetjük a só kirakódását a föld felszínén.