Cékla trió ínyenceknek! Nem csak szépek, de részrehajlás nélkül mondhatjuk, igazán finomak is: chioggia, sárga és bíborhenger.
Továbbra is minden vasárnap a Szimpla piacon, hátul a Mini Morrisnál! Várunk mindenkit, de ha ezekből a szépségekből szeretnétek, gyertek korán, mert a mennyiség limitált. :)
Ja, és kitűnő céklás receptekért továbbra is Mandula Sarok!!!
Bazsalikomok (Genovai - Bordó levelű - Görög - Thai) - Citromverbéna - Menta - Koriander - Kakukkfű - Rozmaring - Zsálya - Majoranna - Oregano - Kapor - Levendula - Citromfű - Borsikafű - Snidling - Metélő petrezselyem - Tépősaláta - Fűszernövény jellemzések, képek, hasznos tanácsok
2012. szeptember 30., vasárnap
2012. szeptember 29., szombat
15 (másod)perc hírnév...
...avagy a Kossuth Rádió, Korkóstoló című műsorában elhangzott rövidke riport velünk. :)
A hangfelvétel az alábbi linken érhető el:
A hangfelvétel az alábbi linken érhető el:
itt a 9.30-as Korkóstoló adására kell kattintani, és nagyon figyelni, amikor a "bíborhenger cékláról" lesz szó... :)
2012. szeptember 19., szerda
Fejlődéstörténet
Alulról felfelé: petrezselyem, koriander, bazsalikom, snidling és kapor. |
Balról jobbra: metélő petrezselyem, bazsalikom, kapor, snidling és koriander |
Mi a különbség a két kép között? Éppen 12 nap!
Atlantic giant
Kertünk óriása, egyéb érdekességek mellett impozáns méretével, szépséges színével szemet gyönyörködtető látvány:
És bár egyelőre még nem szedtük le, így megmérni sem tudtuk, de súlyát 45 kg körül saccoljuk, amint hűvösebbre fordul az idő, és "megcsípi a dér", szépen be is hozzuk majd a kertből, és akkor pontos adatokkal is szolgálunk!
Addig is lesz időnk elgondolkodni rajta, hogy utána mihez is kezdjünk majd vele? Ötletek esetleg? :)
Ui.: a jelenlegi világcsúcstartó egy 824.9 kg-os példány Kanadából...
Ui.2: LEMÉRTÜK! 84 kg lett a vége! :) Sütőtökként nem, helyette inkább főzőtökként tudtuk felhasználni, íze és állaga sokkal közelebb van az utóbbihoz, így sütni nem érdemes.
Köszönet Jancsikának, a szomszéd kisfiúnak a fotózáson való közreműködésért! :) |
És bár egyelőre még nem szedtük le, így megmérni sem tudtuk, de súlyát 45 kg körül saccoljuk, amint hűvösebbre fordul az idő, és "megcsípi a dér", szépen be is hozzuk majd a kertből, és akkor pontos adatokkal is szolgálunk!
Addig is lesz időnk elgondolkodni rajta, hogy utána mihez is kezdjünk majd vele? Ötletek esetleg? :)
Ui.: a jelenlegi világcsúcstartó egy 824.9 kg-os példány Kanadából...
Ui.2: LEMÉRTÜK! 84 kg lett a vége! :) Sütőtökként nem, helyette inkább főzőtökként tudtuk felhasználni, íze és állaga sokkal közelebb van az utóbbihoz, így sütni nem érdemes.
2012. szeptember 16., vasárnap
Ajánló
Köszönjük szépen Mandula Saroknak, hogy csíkos céklánk is helyet kapott facebook oldalán!
Ha ehhez hasonló fotókat és a hozzájuk tartozó ízletes recepteket keresnétek, olvassátok rendszeresen Chriesi blogját:
http://mandulasarok.blogspot.hu/
Ha ehhez hasonló fotókat és a hozzájuk tartozó ízletes recepteket keresnétek, olvassátok rendszeresen Chriesi blogját:
http://mandulasarok.blogspot.hu/
2012. szeptember 11., kedd
Máriaremete, Nagykovácsi - termelői piacok termelői szemmel
Közösségteremtés szombat délelőttönként, avagy miért szeretünk ezekre a piacokra járni?
Hogy mi a közös a fent említett helyszínekben? Az ország számos egyéb pontján működnek termelői piacok- hál' istennek! -, de Máriaremete, és a minden hónap első szombatján tartandó nagykovácsi piacok valahogy mások, ugyanis Szilágyi Zsolt, a szervező személye garancia arra, hogy itt alapvetően más elveknek kell megfelelnie annak, aki árusként szeretne részt venni.
A magyar áru, a kiváló minőség alapvető, de mindezek mellett kiemelkedően fontos szerepet játszik az ár is. Mármint a valóban termelői ár meghatározása, mely a mindenkori piaci áraknak 10-15%-kal alatta kell, hogy legyen, ezzel is ösztönözve a vásárlót arra, hogy szombatonként ide jöjjön, ne pedig egy hipermarketbe vagy viszonteladóhoz.
És ha már egyszer járt nálunk, akkor remélhetőleg nem
is szabadul a jó hangulatú, zöld környezetben zajló vásárlás nyugodt,
baráti légköréből. Itt nincs hangoskodás, van helyette kellemes, normál
hangerőn szóló népzene, beszélgetés vevő és vevő, valamint vásárló és
árus között, és itt van mindenki kedvence, a kóstolóasztal is. Ide minden termelő adhat portékái közül, melyekből aztán ízletes falatkák kerülnek ki Mártika,
Zsolt feleségének kezei közül, és ha tetszett, amit fogyasztottunk, pár
perc alatt meg is találjuk a finom kolbász, kenőmájas, paradicsom,
tepertőkrém... előállítóját és haza is vihetünk belőle a család
asztalára.
Tényleg nem kell sok idő, hogy bejárjuk ezeket a piacokat, ugyanis itt nincs termelői túltengés, minden árufajtából, az igényeket reálisan felmérve maximum két-három árus található, ezzel is megelőzve minden felesleges konkurenciaharcból adódó viszályt, ugyanakkor a vásárlónak lehetőséget adva a választásra. Ezt mi árusként szinte sehol máshol nem tapasztaltuk eddig, a közvetlenség, a termelők közötti párbeszéd és cserekereskedelem ugyanolyan fontos eleme ezeknek a piacoknak, mint a vevőkkel való kedves kapcsolatteremtés is. Itt senkinek nem esik nehezére egy mosolyt is mellékelni a vásárláskor, hiszen mi sem természetesebb ennél, amikor mindenki valóban jól érzi magát ezeken a szombat délelőttökön.
Ha még nem jártatok ezeken a piacokon, és útba tudjátok ejteni őket, mindenképpen javasoljuk, tegyétek meg, mert ezt a hangulatot nem lehet leírni, csak megtapasztalni. Jöjjön mindenki, aki friss, minőségi termékeket, zöldséget, gyümölcsöt, kolbászt, füstölt árut, bontott csirkét, mézet, sajtokat, tejet, száraz tésztát, lekvárt, szörpöt, sört, bort, lisztet, vecsési savanyúságot, no meg persze fűszernövényeket és virágpalántákat szeretne.
Most szombaton nyílik Biatorbágyon is termelői piac, rajtunk nem fog múlni, hogy minden ugyanolyan jó legyen, mint a már régebb óta működő helyszíneken!
És most jöjjön néhány szolgálati közlemény:
Máriaremetei piac: minden második szombaton, legközelebb 2012.09.22.
Nyitva tartás: nyári időszakban 7.00-11.30
Cím: Budapest, II. kerület, Hímes utca 3.
Nagykovácsi piac: minden hónap első szombatja
Nyitva tartás: nyári időszakban 7.00-11.30
Cím: Nagykovácsi, Kossuth L. u. 99. - az általános iskola előtti parkoló
Biatorbágyi piac: első alkalom: 2012.09.15.
Nyitva tartás: 7.00-12.00
Cím: Biatorbágy, Baross G. u. 1. - a Faluház parkolója
http://biatorbagyipiac.hu/
Bővebb infó, aktuális dátumok, nyitva tartás, minden egyéb: http://helyipiacok.hu/
Hogy mi a közös a fent említett helyszínekben? Az ország számos egyéb pontján működnek termelői piacok- hál' istennek! -, de Máriaremete, és a minden hónap első szombatján tartandó nagykovácsi piacok valahogy mások, ugyanis Szilágyi Zsolt, a szervező személye garancia arra, hogy itt alapvetően más elveknek kell megfelelnie annak, aki árusként szeretne részt venni.
A magyar áru, a kiváló minőség alapvető, de mindezek mellett kiemelkedően fontos szerepet játszik az ár is. Mármint a valóban termelői ár meghatározása, mely a mindenkori piaci áraknak 10-15%-kal alatta kell, hogy legyen, ezzel is ösztönözve a vásárlót arra, hogy szombatonként ide jöjjön, ne pedig egy hipermarketbe vagy viszonteladóhoz.
Nyitás előtt |
Tényleg nem kell sok idő, hogy bejárjuk ezeket a piacokat, ugyanis itt nincs termelői túltengés, minden árufajtából, az igényeket reálisan felmérve maximum két-három árus található, ezzel is megelőzve minden felesleges konkurenciaharcból adódó viszályt, ugyanakkor a vásárlónak lehetőséget adva a választásra. Ezt mi árusként szinte sehol máshol nem tapasztaltuk eddig, a közvetlenség, a termelők közötti párbeszéd és cserekereskedelem ugyanolyan fontos eleme ezeknek a piacoknak, mint a vevőkkel való kedves kapcsolatteremtés is. Itt senkinek nem esik nehezére egy mosolyt is mellékelni a vásárláskor, hiszen mi sem természetesebb ennél, amikor mindenki valóban jól érzi magát ezeken a szombat délelőttökön.
Ha még nem jártatok ezeken a piacokon, és útba tudjátok ejteni őket, mindenképpen javasoljuk, tegyétek meg, mert ezt a hangulatot nem lehet leírni, csak megtapasztalni. Jöjjön mindenki, aki friss, minőségi termékeket, zöldséget, gyümölcsöt, kolbászt, füstölt árut, bontott csirkét, mézet, sajtokat, tejet, száraz tésztát, lekvárt, szörpöt, sört, bort, lisztet, vecsési savanyúságot, no meg persze fűszernövényeket és virágpalántákat szeretne.
Éppen meggy akció volt a Benedek Gyümölcsfarmtól |
Finomságokra várva |
Alkalmanként élő zenével |
...és szép virágokkal :) |
Most szombaton nyílik Biatorbágyon is termelői piac, rajtunk nem fog múlni, hogy minden ugyanolyan jó legyen, mint a már régebb óta működő helyszíneken!
És most jöjjön néhány szolgálati közlemény:
Máriaremetei piac: minden második szombaton, legközelebb 2012.09.22.
Nyitva tartás: nyári időszakban 7.00-11.30
Cím: Budapest, II. kerület, Hímes utca 3.
Nagykovácsi piac: minden hónap első szombatja
Nyitva tartás: nyári időszakban 7.00-11.30
Cím: Nagykovácsi, Kossuth L. u. 99. - az általános iskola előtti parkoló
Biatorbágyi piac: első alkalom: 2012.09.15.
Nyitva tartás: 7.00-12.00
Cím: Biatorbágy, Baross G. u. 1. - a Faluház parkolója
http://biatorbagyipiac.hu/
Bővebb infó, aktuális dátumok, nyitva tartás, minden egyéb: http://helyipiacok.hu/
2012. szeptember 6., csütörtök
Szimpla Vasárnap
Őszi piaci szezonunk újra indul, találkozzunk a Szimpla Kertben most vasárnap, azaz szeptember 9.-én, ahol lesz újra
Vegyétek, vigyétek, fogyasszátok egészséggel! :)
2012. szeptember 9., vasárnap, 9.00-14.00
Szimpla Kert őstermelői piac
Budapest, VII. ker., Kazinczy u. 14.
- többféle kakukkfű, zsálya, snidling,
- friss, zamatos paradicsom
- ...és a várva várt, méltán népszerű CSÍKOS CÉKLA IS! :) [ld. Chili & Vanilia beszámolója]
Újra kapható! |
2012. szeptember 9., vasárnap, 9.00-14.00
Szimpla Kert őstermelői piac
Budapest, VII. ker., Kazinczy u. 14.
2012. szeptember 2., vasárnap
Menta - Fodormenta
Fodormenta (Mentha spicata var. crispata)
Összetéveszthetetlen illatú és aromájú évelő növényünk, mely ezen tulajdonságainak köszönhetően vált népszerűvé a gasztronómiában, de ezen kívül használják gyógyászati célokra ill. a kozmetikai iparban is. Levelei világoszöldek, többé-kevésbé fodrosak, fűrészes szélűek. Júliustól szeptemberig virágzik, lilás színű virágai gyorsan lehullanak.
Gondozása:
Eredete: természetes előfordulása a fodormentának nem ismert, míg az alapfaj (Mentha spicata) valószínűleg Dél- ill. Nyugat-Európából származik.
Felhasználása fűszerként: Leveleit frissen vagy szárítva adhatjuk különböző ételekhez - ízesíthetünk vele különféle szószokat (pl. Nagy-Britanniában igen népszerű a báránysültek mellé adagolt mentaszósz, ld. lent), salátákat, halas vagy zöldséges ételeket, de tehetjük különféle desszertekbe, csokoládékba -, vagy készíthetünk belőle frissítő italokat.
Gyógyító hatása: emésztést serkentő, étvágyjavító és szélhajtó, olaját használják, valamint meghűlés elleni keverékekben alkalmazzák, készítenek belőle továbbá teát, és a kozmetikai- és élelmiszeripar is nagy mennyiségben feldolgozza, pl. fogkrémek, rágógumik ízesítésére.
Recept mentával - Mentaszósz
Hozzávalók 250 ml-hez:
1 nagy csokor friss menta, 1dl víz, 150 ml fehérborecet, 2-3 evőkanál cukor
A nagyjából összeaprított mentát tedd egy nagy edénybe, add hozzá a forrásban lévő vizet, majd áztasd így, amíg langyos nem lesz. Amint kihűlt, keverd össze a borecettel és a cukorral. Tiszta üvegben, hűtőben tárolva hónapokig eláll, kitűnő pl. báránysülthöz.
Összetéveszthetetlen illatú és aromájú évelő növényünk, mely ezen tulajdonságainak köszönhetően vált népszerűvé a gasztronómiában, de ezen kívül használják gyógyászati célokra ill. a kozmetikai iparban is. Levelei világoszöldek, többé-kevésbé fodrosak, fűrészes szélűek. Júliustól szeptemberig virágzik, lilás színű virágai gyorsan lehullanak.
Gondozása:
- Meleg-, fény- és vízigényes, fontos a jó vízgazdálkodású, középkötött talaj. Minél több fényhez jut, annál jobb lesz illóolaj-tartalma, és annak minősége is (több lesz a mentol aránya).
- Nyugalmi időszakban hidegtűrő, gyökerei a kemény fagyokat is elviselik károsodás nélkül, így tavasszal korán ki is hajt, bár hajtásai csak 10C fok felett indulnak gyors növekedésnek.
- Kb. 30-70 cm magasra nő, de hogy kompakt megjelenését megtartsuk, rendszeresen csípjük vissza a hajtásvégeket, így serkentve a növényt a megnyúlás helyett bokrosodásra.
- Vigyázzunk vele, mert rendkívül szapora növény, ezért aki nem szeretné, hogy kertjében feleslegesen sok menta legyen, kiültetéskor egy erős falú műanyag cserép alját vágja ki, majd ezzel együtt ültesse el, így megakadályozzuk a tarackok oldalirányú terjedését. Aki viszont nincs olyan szerencsés helyzetben, hogy szabadföldbe tudná ültetni, ne keseredjen el, hiszen cserépben, balkonban, egyéb kerti tárolóban is eltartható ablakpárkányunkon vagy erkélyen, teraszon.
Eredete: természetes előfordulása a fodormentának nem ismert, míg az alapfaj (Mentha spicata) valószínűleg Dél- ill. Nyugat-Európából származik.
Felhasználása fűszerként: Leveleit frissen vagy szárítva adhatjuk különböző ételekhez - ízesíthetünk vele különféle szószokat (pl. Nagy-Britanniában igen népszerű a báránysültek mellé adagolt mentaszósz, ld. lent), salátákat, halas vagy zöldséges ételeket, de tehetjük különféle desszertekbe, csokoládékba -, vagy készíthetünk belőle frissítő italokat.
Gyógyító hatása: emésztést serkentő, étvágyjavító és szélhajtó, olaját használják, valamint meghűlés elleni keverékekben alkalmazzák, készítenek belőle továbbá teát, és a kozmetikai- és élelmiszeripar is nagy mennyiségben feldolgozza, pl. fogkrémek, rágógumik ízesítésére.
Recept mentával - Mentaszósz
Hozzávalók 250 ml-hez:
1 nagy csokor friss menta, 1dl víz, 150 ml fehérborecet, 2-3 evőkanál cukor
A nagyjából összeaprított mentát tedd egy nagy edénybe, add hozzá a forrásban lévő vizet, majd áztasd így, amíg langyos nem lesz. Amint kihűlt, keverd össze a borecettel és a cukorral. Tiszta üvegben, hűtőben tárolva hónapokig eláll, kitűnő pl. báránysülthöz.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)