2012. szeptember 30., vasárnap

Variációk egy témára

Cékla trió ínyenceknek! Nem csak szépek, de részrehajlás nélkül mondhatjuk, igazán finomak is: chioggia, sárga és bíborhenger.


Továbbra is minden vasárnap a Szimpla piacon, hátul a Mini Morrisnál! Várunk mindenkit, de ha ezekből a szépségekből szeretnétek, gyertek korán, mert a mennyiség limitált. :)

Ja, és kitűnő céklás receptekért továbbra is Mandula Sarok!!!

2012. szeptember 29., szombat

15 (másod)perc hírnév...

...avagy a Kossuth Rádió, Korkóstoló című műsorában elhangzott rövidke riport velünk. :)

A hangfelvétel az alábbi linken érhető el:


itt a 9.30-as Korkóstoló adására kell kattintani, és nagyon figyelni, amikor a "bíborhenger cékláról" lesz szó... :)


2012. szeptember 19., szerda

Fejlődéstörténet



 Alulról felfelé: petrezselyem, koriander, bazsalikom, snidling és kapor.






Balról jobbra: metélő petrezselyem, bazsalikom, kapor, snidling és koriander

Mi a különbség a két kép között? Éppen 12 nap! 

Ez még persze nem a végleges állapot, de palántáink már hamarosan elérhetőek lesznek termelői piacainkon. Jó látni, ahogyan fejlődnek, napról-napra szebbek és erőteljesebbek lesznek, hogy nemsokára konyhaablakok kedvencei lehessenek, például a Te otthonodban!



Atlantic giant

Kertünk óriása, egyéb érdekességek mellett impozáns méretével, szépséges színével szemet gyönyörködtető látvány:

Köszönet Jancsikának, a szomszéd kisfiúnak a fotózáson való közreműködésért! :)

És bár egyelőre még nem szedtük le, így megmérni sem tudtuk, de súlyát 45 kg körül saccoljuk, amint hűvösebbre fordul az idő, és "megcsípi a dér", szépen be is hozzuk majd a kertből, és akkor pontos adatokkal is szolgálunk!
Addig is lesz időnk elgondolkodni rajta, hogy utána mihez is kezdjünk majd vele? Ötletek esetleg? :)

Ui.: a jelenlegi világcsúcstartó egy 824.9 kg-os példány Kanadából... 

Ui.2: LEMÉRTÜK! 84 kg lett a vége! :) Sütőtökként nem, helyette inkább főzőtökként tudtuk felhasználni, íze és állaga sokkal közelebb van az utóbbihoz, így sütni nem érdemes.

2012. szeptember 16., vasárnap

Ajánló

Köszönjük szépen Mandula Saroknak, hogy csíkos céklánk is helyet kapott facebook oldalán!



Photo: Kérem szépen ezek a gyönyörűségek még Pestről jöttek velem haza. A Szimpla piacon vettem őket, és még azt a fülest kaptam, hogy lesz náluk sárga cékla is, és rózsaszín belsejű retek és egyéb különleges zöldségféle! Úgyhogy, aki teheti, az nézzen ki hozzájuk olykor-olykor!
http://fuszernoveny.blogspot.hu/























Ha ehhez hasonló fotókat és a hozzájuk tartozó ízletes recepteket keresnétek, olvassátok rendszeresen Chriesi blogját:
http://mandulasarok.blogspot.hu/


2012. szeptember 11., kedd

Máriaremete, Nagykovácsi - termelői piacok termelői szemmel

Közösségteremtés szombat délelőttönként, avagy miért szeretünk ezekre a piacokra járni?

Hogy mi a közös a fent említett helyszínekben? Az ország számos egyéb pontján  működnek termelői piacok- hál' istennek! -, de Máriaremete, és a minden hónap első szombatján tartandó nagykovácsi piacok valahogy mások, ugyanis Szilágyi Zsolt, a szervező személye garancia arra, hogy itt alapvetően más elveknek kell megfelelnie annak, aki árusként szeretne részt venni.

A magyar áru, a kiváló minőség alapvető, de mindezek mellett kiemelkedően fontos szerepet játszik az ár is. Mármint a valóban termelői ár meghatározása, mely a mindenkori piaci áraknak 10-15%-kal alatta kell, hogy legyen, ezzel is ösztönözve a vásárlót arra, hogy szombatonként ide jöjjön, ne pedig egy hipermarketbe vagy viszonteladóhoz.

Nyitás előtt
És ha már egyszer járt nálunk, akkor remélhetőleg nem is szabadul a jó hangulatú, zöld környezetben zajló vásárlás nyugodt, baráti légköréből. Itt nincs hangoskodás, van helyette kellemes, normál hangerőn szóló népzene, beszélgetés vevő és vevő, valamint vásárló és árus között, és itt van mindenki kedvence, a kóstolóasztal is. Ide minden termelő adhat portékái közül, melyekből aztán ízletes falatkák kerülnek ki Mártika, Zsolt feleségének kezei közül, és ha tetszett, amit fogyasztottunk, pár perc alatt meg is találjuk a finom kolbász, kenőmájas, paradicsom, tepertőkrém... előállítóját és haza is vihetünk belőle a család asztalára.

Tényleg nem kell sok idő, hogy bejárjuk ezeket a piacokat, ugyanis itt nincs termelői túltengés, minden árufajtából, az igényeket reálisan felmérve maximum két-három árus található, ezzel is megelőzve minden felesleges konkurenciaharcból adódó viszályt, ugyanakkor a vásárlónak lehetőséget adva a választásra. Ezt mi árusként szinte sehol máshol nem tapasztaltuk eddig, a közvetlenség, a termelők közötti párbeszéd és cserekereskedelem ugyanolyan fontos eleme ezeknek a piacoknak, mint a vevőkkel való kedves kapcsolatteremtés is. Itt senkinek nem esik nehezére egy mosolyt is mellékelni a vásárláskor, hiszen mi sem természetesebb ennél, amikor mindenki valóban jól érzi magát ezeken a szombat délelőttökön.

Ha még nem jártatok ezeken a piacokon, és útba tudjátok ejteni őket, mindenképpen javasoljuk, tegyétek meg, mert ezt a hangulatot nem lehet leírni, csak megtapasztalni. Jöjjön mindenki, aki friss, minőségi termékeket, zöldséget, gyümölcsöt, kolbászt, füstölt árut, bontott csirkét, mézet, sajtokat, tejet, száraz tésztát, lekvárt, szörpöt, sört, bort, lisztet, vecsési savanyúságot, no meg persze fűszernövényeket és virágpalántákat szeretne.


Éppen meggy akció volt a Benedek Gyümölcsfarmtól

Finomságokra várva



Alkalmanként élő zenével

...és szép virágokkal :)


Most szombaton nyílik Biatorbágyon is termelői piac, rajtunk nem fog múlni, hogy minden ugyanolyan jó legyen, mint a már régebb óta működő helyszíneken!

És most jöjjön néhány szolgálati közlemény:

Máriaremetei piac: minden második szombaton, legközelebb 2012.09.22.
Nyitva tartás: nyári időszakban 7.00-11.30
Cím: Budapest, II. kerület, Hímes utca 3.

Nagykovácsi piac: minden hónap első szombatja
Nyitva tartás: nyári időszakban 7.00-11.30
Cím: Nagykovácsi, Kossuth L. u. 99. - az általános iskola előtti parkoló

Biatorbágyi piac: első alkalom: 2012.09.15.
Nyitva tartás: 7.00-12.00
Cím: Biatorbágy, Baross G. u. 1. - a Faluház parkolója
 http://biatorbagyipiac.hu/

Bővebb infó, aktuális dátumok, nyitva tartás, minden egyéb: http://helyipiacok.hu/





2012. szeptember 6., csütörtök

Szimpla Vasárnap

Őszi piaci szezonunk újra indul, találkozzunk a Szimpla Kertben most vasárnap, azaz szeptember 9.-én, ahol lesz újra
  • többféle kakukkfű, zsálya, snidling,
  • friss, zamatos paradicsom
  • ...és a várva várt, méltán népszerű CSÍKOS CÉKLA IS! :)   [ld. Chili & Vanilia beszámolója]

chioggia cékla
Újra kapható!
Vegyétek, vigyétek, fogyasszátok egészséggel! :)

2012. szeptember 9., vasárnap, 9.00-14.00
Szimpla Kert őstermelői piac
Budapest, VII. ker., Kazinczy u. 14.

2012. szeptember 2., vasárnap

Menta - Fodormenta

Fodormenta (Mentha spicata var. crispata)

Összetéveszthetetlen illatú és aromájú évelő növényünk, mely ezen tulajdonságainak köszönhetően vált népszerűvé a gasztronómiában, de ezen kívül használják gyógyászati célokra ill. a kozmetikai iparban is. Levelei világoszöldek, többé-kevésbé fodrosak, fűrészes szélűek. Júliustól szeptemberig virágzik, lilás színű virágai gyorsan lehullanak.

Gondozása:
  • Meleg-, fény- és vízigényes, fontos a jó vízgazdálkodású, középkötött talaj. Minél több fényhez jut, annál jobb lesz illóolaj-tartalma, és annak minősége is (több lesz a mentol aránya). 
  • Nyugalmi időszakban hidegtűrő, gyökerei a kemény fagyokat is elviselik károsodás nélkül, így tavasszal korán ki is hajt, bár hajtásai csak 10C fok felett indulnak gyors növekedésnek.
  • Kb. 30-70 cm magasra nő, de hogy kompakt megjelenését megtartsuk, rendszeresen csípjük vissza a hajtásvégeket, így serkentve a növényt a megnyúlás helyett bokrosodásra.
  • Vigyázzunk vele, mert rendkívül szapora növény, ezért aki nem szeretné, hogy kertjében feleslegesen sok menta legyen, kiültetéskor egy erős falú műanyag cserép alját vágja ki, majd ezzel együtt ültesse el, így megakadályozzuk a tarackok oldalirányú terjedését. Aki viszont nincs olyan szerencsés helyzetben, hogy szabadföldbe tudná ültetni, ne keseredjen el, hiszen cserépben, balkonban, egyéb kerti tárolóban is eltartható ablakpárkányunkon vagy erkélyen, teraszon.

Eredete: természetes előfordulása a fodormentának nem ismert, míg az alapfaj (Mentha spicata) valószínűleg Dél- ill. Nyugat-Európából származik.

Felhasználása fűszerként: Leveleit frissen vagy szárítva adhatjuk különböző ételekhez - ízesíthetünk vele különféle szószokat (pl. Nagy-Britanniában igen népszerű a báránysültek mellé adagolt mentaszósz, ld. lent), salátákat, halas vagy zöldséges ételeket, de tehetjük különféle desszertekbe, csokoládékba -, vagy készíthetünk belőle frissítő italokat.

Gyógyító hatása: emésztést serkentő, étvágyjavító és szélhajtó, olaját használják, valamint meghűlés elleni keverékekben alkalmazzák, készítenek belőle továbbá teát, és a kozmetikai- és élelmiszeripar is nagy mennyiségben feldolgozza, pl. fogkrémek, rágógumik ízesítésére.

Recept mentával - Mentaszósz
Hozzávalók 250 ml-hez:
1 nagy csokor friss menta, 1dl víz, 150 ml fehérborecet, 2-3 evőkanál cukor

A nagyjából összeaprított mentát tedd egy nagy edénybe, add hozzá a forrásban lévő vizet, majd áztasd így, amíg langyos nem lesz. Amint kihűlt, keverd össze a borecettel és a cukorral. Tiszta üvegben, hűtőben tárolva hónapokig eláll, kitűnő pl. báránysülthöz.